terug naar vorige pagina

Herman Thielens

Het begrip stilleven roept vandaag de dag niet echt sensationele associaties op, het blijft veelal steken in saai, stoffig en sullig. Ten onrechte vindt Herman Thielens, in plaats van een verhaal gaat het de schilder nu in hoge mate om de rangschikking van kleur, vorm en lijn op een plat vlak, maar altijd met het driedimensionale als criterium.

Herman Thielens 1946 is een schilder die de lat hoog legt. Zijn impressies van stillevens en landschappen lijken met het grootste gemak geschilderd. Wanneer je zijn werk echter nader bestudeerd ontdekt je al snel dat er achter ieder werk een behoorlijke zoektocht schuilt gaat. Een tocht die zijn persoon en werk typeert, namelijk het streven naar perfectie in compositie, vorm, kleur en techniek.

Nieuwe Schilderijen.
Gewone onderwerpen worden daardoor op een zeer ongewone wijze door hem weergegeven. Met passie wordt de eerste opzet, snel en in dunne lagen verf door hem aangebracht. Vervolgens wordt de compositie met veel zorg en aandacht door hem uitgewerkt, tot een dynamisch maar beheerst samenspel van expressieve kleuren en essentiŽle structuren. Structuren die ervoor zorgen dat de voorstelling zich pas aan de kijker blootgeeft wanneer die zich op voldoende afstand van het werk bevindt. Het kleurgebruik oogt ineens volkomen vanzelfsprekend en de schoonheid van het ongewone wordt geopenbaard.

 

hm hm
hm hm
hm
ht ht
ht ht
ht ht

terug naar vorige pagina

terug naar boven